top of page

{fenntarthatóság}

2017 május óta az 5. kerületben dolgozunk és az alapítás óta nem dobtunk ki textilhulladékot. Az általunk már nem hasznosítható textileket kreatív projektekhez, vagy textil újrahasznosítással foglalkozó cégeknek ajánljuk fel. Célunk mindig is a fenntartható öltözködésre és életmódra nevelés volt a design, az oktatás és a művészet keretein és eszközein belül. Továbbá egy olyan varroda és műhely létrehozása, amely anyagbeszerzéssel, tervezéssel és gyártással foglalkozik, főként egyéni megrendelésekre, kis szériában, a fast fashion üzletek által megszabott hazai öltözködéskultúra színesebbé, kreatívabbá és egyedibbé tétele, az öltözékviselők saját ötleteinek bevonása által. Az ötlet megszületése abból származik, hogy Budapesten egyre szélesebb és frissebb arculattal rendelkező szolgáltatói réteg jelent meg, kielégítve a fejlődő város nagyon magas igényeit, legyen szó szállásról, kulturális programokról, gasztronómiáról, divatról vagy szabadidős tevekénységekről.

 

Folyamatosan kutatjuk a fenntartható anyagbeszerzési lehetőségeket, partnereket, beszállítókat. Vizsgáljuk a különböző anyagok ökológiai lábnyomát, és minimalizáljuk a szabás közbeni hulladék mértékét zero waste vagy minimal waste szabásmintáinkkal. Különféle ruházati mintákat kutatunk, számos textíliával és anyaggal kísérletezünk, annak reményében, hogy egy korszerű és időtálló divatot hozzunk létre, fenntartható és környezetbarát kivitelezési formában. 

 

Fontosnak tartjuk a helyi, fiatal kreatívokkal való közös ötletek kidolgozását, illetve a helyi szakmai munkaerő tudásának kiaknázását.

Kutatjuk azokat a hazai és nemzetközi szervezeteket, amelyek a divat területén munkavédelemmel foglalkoznak, a vásárlók jogait védik, a textilkészítés környezetvédelmi szempontjaira ügyelnek, illetve textil-újrahasznosítási eljárásokat dolgoznak ki. (pl.: Tudatos Vásárló, OEKO-TEX, Clean Clothes Campaign, stb.) Hisszük, hogy a vásárlóink bevonása a munkafolyamatokba - így a workshopokon való részvétel - elősegíti a ruháinkhoz fűződő viszony átalakulását, tudatosabbá válását, a ruháink hosszan tartó megbecsülését - és nem utolsó sorban, még szórakoztató is! A környezettudatosság szemléletét, valamint az ehhez kapcsolódó kutatásaink eredményeit előadások keretében külső helyszíneken, valamint saját eseményeinken adjuk át a közösségnek.

 

Mindig nyitottak vagyunk új tippekre is. Ha ismersz egy kiváló céget, vagy van egy saját ötleted, oszd meg velünk is! 

az anyagok érzékeléséről, az anyagok és a testünk viszonyáról keveset beszélünk, holott rengeteg információ megy át a szervezetünk irányából, nemcsak a látvánnyal, érintéssel is kommunikálunk.

az edukációs és kulturális programjainkat a tudatos életmód-design-művészet szisztémájába rendeztük, nyitva ezáltal több korosztály és a férfiak felé is.

nincs végcél, nem egy esztétikai elem ez. Azt szeretnénk elérni, hogy az egész létezésünket áthassa ez a gondolkodás. Erre vannak utópisztikus elképzeléseink.

azt szeretnék elérni, hogy aki megfordul náluk, tudatosabb vásárlóvá váljon: nézze meg, hogy az adott termék milyen anyagból készült, hogyan lett megvarrva, és ne vakítsa el a leárazásokkal járó tömegpszichózis.

Új trendek a divatiparban -

fenntartható és személyre szabott? - minikonferencia

Az Európa Pont és a Pinkponilo közös szervezésében valósult meg, elérhető online.

272812952_4936731266393226_1257018634711185512_n.jpg
IMG_9768.jpg

Varrodánk különlegessége, hogy működésünk óta nem dobtunk a kukába semmilyen textilanyagot.

 

Saját felhasználásra és a projektekhez is maradék- és organikus anyagok felhasználását preferáljuk.

_Z3A5177.jpg

Összesen 10 varrógépünk van.

Különlegességük, hogy van olyan köztük, amelyet ajándékba kaptunk.

A workshopokon is általában velük dolgozunk, a 7 háztartási gép egyikével.

IMG_4375.JPG

3 képzőművésszel 

működtünk eddig együtt.

12 hazai tervező kereste fel varrodánkat.

Folyamatosan újabb és újabb projekteken dolgozunk és minden megkeresés nagyon fontos számunkra.

27163993_1999562216949621_6521943713953656623_o.jpg

Workshopjainkat több, mint 1200-an keresték fel.

Mindig öröm számunkra, amikor valaki a tudatosság felé fordul, és keresi a lehetőséget egy fenntarthatóbb életforma irányába.

berlin_kavezo_poni.JPG

Európából 2 partnerrel dolgozunk közösen.

Civil partnereink száma folyamatosan növekszik, jelenleg hárman vannak.

Paul_Ionescu5.jpg

Igyekszünk lehetőséget biztosítani azoknak, akiket bővebben érdekel a fenntarthatóság, és a fenntartható divat.

Eddig két 2 szociális és edukatív projektben vettünk részt.

Nagyon fontos számunkra a művészet és a hazai előadások támogatása.

Eddig 7 színházi előadásra és filmek számára terveztünk, illetve készítettünk ruhát.

20 olyan textilforgalmazóval működünk együtt, akiktől fenntartható textileket vagy mintáikat szerezzük be.

bottom of page