top of page

Új trendek a divatiparban minikonferencia

Hogyan tudnak piacra lépni ma kis márkák és hogyan lehet őket ebben hatékonyan segíteni? Érdemes-e a fenntarthatóságra fókuszálniuk? Nem minden fenntartható, ami lokális? Most először szervezünk divat és fenntarthatóság tematikájú minikonferenciát.


Az Európa Ponttal közösen most dolgozunk először, az Új trendek a divatiparban -

fenntartható és személyre szabott? elnevezésű minikonferenciát nagyjából egy éve készítjük elő. Célunk az, hogy a fiatal, pályaválasztás előtt állókat motiváljuk, illetve civil érdeklődőket szólítsunk meg a témában. Most is elindítanák márkáikat a tervezők? Hol látják helyüket az európai divatiparban? Ismerik egymás munkamódszereit? Ennek szellemében bontja majd ki a beszélgetést Gyárfás Dorka, Merő Péter (MERO), Nemes Natália (Noha Stúdió), Szarvas Valentin (VALENTIN SZARVAS) és Váczi Rozi (Matyodesign) tervezőkkel közösen. A másik kerekasztal beszélgetés átfogó, hazánkat érintő divatipari kérdéseket feszeget Bata-Jakab Zsófia (Magyar Divat és Design Ügynökség) és Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia (Magyar Könnyűipari Szövetség, Innovatext) segítségével. További kontextusteremtő előadásokkal készül Csalár Bence (divatújságíró) és Szentesi Réka (társadalomtörténész, divatkutató) és a Pinkponilo is.


Az esemény és a regisztráció elérhető itt. Mivel a helyszíni regisztráció lezárult, javasoljuk, hogy online csatlakozzatok, az élő streaming elérhető lesz az Európa Pont Facebook oldalán.


​​Új trendek a divatiparban - fenntartható és személyre szabott?

2022. jan. 26. 17.00-20:00 - hibrid esemény: helyszínen és online

17.00 Köszöntő

17:10-17:25 Szentesi Réka (társadalomtörténész, divatkutató) előadása: A jelenben íródó múlt: a 21. század kihívásai a divattörténész szemével

Hogyan lesz és milyen típusú divattörténeti állomás a jelenlegi hazai divat, azon belül is a fenntarthatóságra törekvő márkák?

17:30-18:25 1. Kerekasztal-beszélgetés: Milyen szakmai segítségre számíthatnak a hazai márkák az új gazdasági helyzetben a fenntarthatóság terén?

előadók: Bata-Jakab Zsófia (Magyar Divat és Design Ügynökség), Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia (Magyar Könnyűipari Szövetség)

moderátor: Gyárfás Dorka

Hogyan tudnak piacra lépni ma kis márkák és hogyan lehet őket ebben hatékonyan segíteni? Érdemes-e a fenntarthatóságra fókuszálniuk? Van-e erre közös stratégiájuk az országos szervezeteknek?

18:30-18:45 Csalár Bence (divatújságíró) és Kudron Anna (Pinkponilo) előadása:

Nem minden fenntartható, ami lokális?

18:50-19:50 2. Kerekasztal-beszélgetés: Budapesti tervezők itthon és Európában: önkép és jövőkép a divatiparban

előadók: Mérő Péter (MERO), Nemes Natália (Noha Stúdió), Szarvas Valentin (VALENTIN SZARVAS), Váczi Rozi (Matyodesign)

moderátor: Gyárfás Dorka

Most is elindítanák márkáikat a tervezők? Hol látják helyüket az európai divatiparban? Ismerik, segítik egymást a hazai márkák?

A különböző fogyasztási és termelési szokások közvetetten, illetve közvetlenül is hatnak egyrészt az erőforrásfelhasználásra, másrészt a társadalomra és a környezetre, ezáltal befolyással bírnak a fenntarthatóságra is. Európában évi 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk. Épp ezért az Európai Unió felismerte, hogy korszerűsítenie kell jogszabályait, hogy ösztönözze az átállást a környezetszennyező és pazarló lineáris gazdaságról az úgynevezett körkörös gazdaságra. Általános EU-s probléma a fiatalok és pályakezdők munkaerőpiaci integrációja, versenyképességük hatékony növelése, ez ugyanígy igaz a textil- és divatiparra. Érdemes foglalkozni a kérdéssel, hiszen ezek az iparágak jellemzően az SME szektorra épülnek, nagyságrendileg 95% kis- és középvállalkozás: tehát a potenciál megvan, a rugalmasság és innováció lehetséges.


Fotókreditek: 1. fotó: Paul Ionescu, 2. fotó: Pap Dávidbottom of page