top of page

A divat az anyaggal kezdődik - hírek Berlinből / Fashion starts with the material - news from Berlin

(See the English version below.)


„A divat az anyaggal kezdődik” az pedig, hogy milyen anyaggal, egyáltalán nem mindegy.


A Lebenskleidung olyan környezetbarát, minőségi anyagokat biztosít, melyek nem csak a környezetnek és a megrendelőknek kedveznek, hanem azoknak a családoknak is, akiknél elindul az organikus anyag előállításának folyamata. Ki gondolná, hogy manapság már a gyapot is lehet genetikailag módosított? Pedig lehet, a Lebenskleidung azonban kiemelt figyelmet fordít arra, hogy csakis GMO mentes anyagokból állítsa elő az évente két alkalommal megjelenő új kollekcióit.

Indulásukkor, 12 évvel ezelőtt nem igazán volt kereslet az organikus anyagokra, kicsivel több, mint egy évtized alatt azonban nagyon fordult a világ és az emberek gondolkodása. Környezettudatosnak lenni menő, ezt pedig a legnagyobb divatmárkák is tudják, a Lebenskleidung azonban olyan kis- és középvállalkozásokat szolgál ki, amelyek nem több száz, vagy akár több ezer méter anyagot szeretnének megvásárolni, hanem egyszerre csak annyit, amennyi kész árura keresletük van. Náluk nincs minimumrendelés, az érdeklődőknek kész anyagmintákat küldenek, melyek alapján eldönthetik, hogy mennyit kérnek az adott színből és anyagtípusból, hiszen a környezettudatossághoz az is hozzátartozik, hogy ne gyártsunk felesleget, lehetőleg akkor sem, ha az organikus és lebomló. Ők az úgynevezett „slow fashion”-t vagyis a „lassú divatot” képviselik, vagyis azt, hogy az általuk gyártott termékek hosszú időn keresztül megállják a helyüket a piacon, az adott kollekcióik pedig minimum egy éven keresztül elérhetőek legyenek bárki számára.

A berlini székhelyű vállalkozásnak mostanra már Londonban és Koppenhágában is van bemutatóterme az ottani partnereik által, valamint Madridban és Budapesten is jelen van, emellett pedig számos más közép és kelet-európai ország kis- és középvállalkozásaival dolgoznak együtt, valamint már a tengeren túlra, New Yorkba is terjeszkedtek volna, ha a pandémia nem szól közbe.


Bár a gyönyörűen felújított berlini bemutató termüket jelenleg nem tudják használni, pedig már ők is alig várják, hogy a világ meggyógyuljon, de a Lebenskleidung munkatársai tökéletesen alkalmazkodtak a jelenlegi helyzethez is, és a digitális elérhetőségüket felfejlesztve most is dolgoznak, teljesítik a megrendeléseiket, és február végén új kollekcióval állnak elő.

Nálunk a PINKPONILO-nál egyes workshopokon ti is a Lebenskleidung által forgalmazott organikus anyagokból készíthetitek el az általatok megálmodott ruhadarabokat, hiszen velünk is együttműködnek. Ha pedig egyelőre még nem adjátok szabás-varrásra a fejeteket, de érdekelnek titeket az organikus anyagok és a Lebenskleidung, stúdiónkban (a Budapest Textile Room pilot projekt keretében) megtekinthetitek az anyagmintáikat, valamint a portfólióikat, betekintő könyveiket.

További információk: www.lebenskleidung.com„Fashion starts with the material” however the type of the material is not negligible.


Lebenskleidung provides environmental-friendly materials that benefit not only the environment and costumers, but also those families where the production of the organic material starts. Who would think that cotton can be genetically modified nowadays? Well, it can be, but Lebenskleidung pays special attention to use GMO free materials for their bi-annual collections.


At the start of their business 12 years ago there wasn’t really a demand for organic materials, but the world turned upside down since then, and people changed their way of thinking. The biggest fashion brands know that it’s cool to be environmentally aware nowadays, however Lebenskleidung only works with small and medium-sized enterprises that do not want to invest in buying hundreds, or even thousands of meters of materials, only as much as they use. There’s no minimum order, and they send material samples to those interested, so they can decide how much they want to order from a given colour and type, because environmental awareness also includes not producing excess, even if it’s organic and degradable. They represent „slow fashion” which means their products stay fashionable for a longer period of time, and their collections stay available to anyone for at least a year.


The Berlin based company has showrooms in London and Copenhagen thanks to their partnerships, and they are also present in Madrid and Budapest. Beside these, they work with plenty of small and medium-sized enterprises in Middle and Eastern-Europe, moreover they were trying to expand to New York before the pandemic.


Although they can not use their beautifully renovated showroom in Berlin right now, and they can not wait for the world to finally heal, their workers have perfectly adapted to the current situation. By improving their digital availability they still work and fulfill their orders, and they’re going to release a new collection at the end of February.


As they have a partnership with us as well, at PINKPONILO you can also work with the organic materials of Lebenskleidung to make your own clothing ideas real. And if you haven’t decided to try tailoring and sewing yet but you’re interested in organic materials and Lebenskleidung, you can check their material samples and lookbook in our studio (in the frame of our pilot project 'Budapest Textile Room').


Comments


bottom of page