{a póni story}

2017 őszén Budapest belvárosában nyitottuk meg közösségi műhelyünket, ami mára egy kreatív stúdióvá nőtte ki magát. Az oktatáson kívül már tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozunk - a fenntartható divat jegyében. 

Workshopok tartásával kezdtük, melyeken rendszeresen visszatérő témává vált a ruhakészítés ipari oldala: miközben közösen varrunk, beszélgetünk a tömegtermeléstől, belegondolunk a sweat shopokban dolgozók körülményeibe, az alapanyagok minőségébe és előállításuk környezeti hatásaiba. 

Érezzük, hogy a hozzánk varrni érkezők milyen szeretettel és műgonddal dolgoznak a ruháikon, és látjuk azt a folyamatot, ahogyan tudatosul bennük, hogy szekrényeikbe gyűrt ruhahalmazaikban mennyi munka és erőfeszítés rejlik. 

A fenntarthatóság kezdetektől alapértékeink egyike volt, amit ezek az élmények még inkább megerősítettek bennünk: mit tehetünk közösen azért, hogy a divatiparban általánossá vált, környezetszennyező, a dolgozókat is kizsigerelő folyamatok visszaforduljanak?

Ezért ma már nem csak ruhakészítő workshopokat tartunk, hanem olyan eseményeket, előadásokat szervezünk, melyek a tudatos vásárlás fontosságára hívják fel a figyelmet, hasznos tanácsokat, támpilléreket nyújtva ehhez. 

Számunkra a kulcs az inspiráló ötletek megosztása, a kreativitás, a tenni akarás, az apró lépések megbecsülése. Lehetséges, hogy úgy teszünk jót a bolygónkkal, hogy közben magunkkal is jót teszünk, sőt, jól is érezzük magunkat? Naná!

Annak érdekében, hogy ezt minél többen elhiggyék nekünk, és mi is folyamatosan fejlődjünk, tagjai lettünk hazai és nemzetközi szervezeteknek; keressük a tehetséges designereket és azokat a projekteket, melyek tesznek a fenntarthatóbb, zöldebb jövőért. És mindeközben izgatottan várjuk, merre visz minket tovább a pónikaland!

{a pónik}

IMG_5450.JPG

{szabó viktória}

{alapító}

Viktória a MOME Design- és Művészetmenedzsment szakán végzett majd a filmes területen kezdett dolgozni. Több évig élt Németországban, miután hazaköltözött, Annával közösen megalapította a PINKPONILO műhelyt. Mivel varrásképtelen, főleg mindenféle szöveg írásával és a többiek kreatív kritizálásávan van elfoglalva. 

ui.: természetesen mind tudjuk, hogy a legkevésbé sem varrásképtelen, de tagadja.

IMG_5450.JPG

{kudron anna}

{alapító}

Anna a MOME DMM szakán végzett, tíz éves színházi menedzsment után vágott bele a szabadúszásba. Főként non-profit területen, multidiszciplináris, művészeti és szociális projekten dolgozott. Majd jött a Póni, ahol projekteket visz, valamint egyre többet szab és varr, csatlakozott pónistul a Fashion Revolution hálózatához. A sok fizikai munka és e-mail mellett próbál visszatalálni az akadémiai léthez, kutatási területként a fenntartható divatot és az előadóművészetet választotta. 

IMG_5450.JPG

{burány vera}

{tervező}

Vera a MOME divattervezés szakán végzett, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás jegyében tervez. 

A PINKPONILO tervezőjeként felelős a környezettudatos alternatívák és megoldások folyamatos kutatásáért és gyakorlatban történő alkalmazásáért, kreatív koncepciók kidolgozásáért és megvalósításáért.
A póni mellett alapítványokkal együttműködve szociális design projektekben vesz részt és saját projektötleteinek megvalósításán dolgozik.