Nedvesség, napfény, mozgás: Niche Night / 2021.08.02.


Augusztus másodikán tartottuk, stúdiónk két fontos projektjének bemutatóját. Burány Vera projektjének első fejezetét láthatták az érdeklődők, mely a MNTS MSKNT nevet kapta. A kiállítás előtt került sor a több mint egy éve készülő fotoszintetizáló ruhadarab bemutatására. Az egész egy Berlinből érkezett biopamut textil és egy londoni kutatólabor találkozásával indult, ahol az anyag lényegében élővé vált. Csapatunk szeret új embereket megismerni, tapasztalatokat gyűjteni, különböző, számunkra addig ismeretlen anyagok és innovációk után kutatva,ezért számos külföldi textilvásáron vettünk már részt. Így ismerkedtünk meg a Lebenskleidung és Post Carbon Lab csapatával. Dian-Jen Lin kutatóval az előbb említett londoni Post Carbon Lab csapatából közösen dolgozott Anna az elmúlt évben a ruhadarab előkészítésén. Mostanra két szabályunk van, amit be kell tartanunk a ruhával kapcsolatban: tilos a vasalás és úgy kell bánni vele, mint egy levegőnövénnyel.


Nagy Emese táncművész helyspecifikus, improvizatív performansz keretében viselte a kiállítás megnyitóján. A különleges zenei játékért Macskin Dávid trombitaművész felelt. Emese improvizációja után, az érdeklődők megtekinthették Vera projektjének különleges darabjait. A kiállítás egyik fő célja, hogy kiemelje az érzelmi kötődés fontosságát a ruháinkhoz. Az öltözéktervezők gondolkodásvilágát megszokottan a kollekciók által ismerik meg az érdeklődők, ám ebben az új típusú alkotói formában, ahol nincsenek meghatározott sémák, a konceptuális öltözékek mutatják be legjobban a tervezői attitűdöt. Vera terveiben gyűjtött régi textíliák és organikus anyagok egyesítésével alkot új darabokat, amelyekhez a történetmesélés eszközét is felhasználja.


Ez a nap a Pinkponilo jelenéhez és jövőjéhez szorosan kapcsolódik. 2021-ben az egyik kiemelt stratégiai elemünk a tudásbázisú stúdióvá fejlődés, melynek fontos háttere a textilipar ismerete, a textiles iparművészeti irányvonalak tanulmányozása és a közönség számára ezek interpretálása. A mintákból, maradék anyagokból álló textilgyűjtemény építése folyamatos kutatómunka, szeretnénk nem csak a fenntarthatóság elvén készült textilekre, de az innovációs és experimentális textilekre is fókuszálni.

Az este közreműködői voltak:

Burány Vera - kiállítás és ruhatervezés

Kudron Anna - koncepció és ruhatervezés

Nagy Emese - koreográfus-táncművész

Dian-Jen Lin / Post Carbon Lab (London) - innovatív ruhafestés

Macskin Dávid - trombita, improvizáció és elektronika

Donkó Rebeka - social media

Lefor Petra - sajtó és kommunikációs gyakornok

Schwenk Benjámin - tervezőasszisztens


A rendezvény támogatói:

- NKA - Nemzeti Kulturális Alap / Iparművészeti Kollégiuma

- Lebenskleidung (Berlin - biopamut forgalmazó partnerünk)

a kiállítás helyszínét a Paloma művészudvar biztosította. www.palomabudapest.hu


A teljes fotógaléria elérhető itt.Fotók: Nyári Liliána Szöveg: Lefor Petra