top of page

A fenntartható divatipar és az anyaghasználat kérdései – a Munich Fabric Start vásáron jártunk

Questions about sustainable fashion and textile using – we visited the Munich Fabric Start (See the English version below.)


Ha a divat világáról és a legújabb trendekről van szó, manapság a jövő legtöbbször a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételét jelenti. A kérdés már csak az: mit lehet tenni a zöldebb jövő érdekében? Többek között erre ad választ a Munich Fabric Start.Szeptember 3 és 5. között lehetőségünk nyílt részt venni a Munich Fabric Start elnevezésű nemzetközi vásáron. Ezalatt a három nap alatt előtérbe került az innováció és a digitalizáció témaköre, de a fenntartható divat és anyaghasználat is fontos szerepet kapott a különböző szekciókban. Számunkra pedig jó alkalmat adott arra, hogy új, izgalmas organikus anyagok és partnerek után kutassunk.


Az organikus anyagok egy külön szekcióban kerültek bemutatásra. De mitől lesz egy anyag organikus, és miért jó, hogyha ezt választjuk a hagyományos pamut, vagy egyéb anyagok helyett?


Az organikus, vagy biopamut kifejezés egyre gyakrabban jelenik meg a legújabb trendek kapcsán, és ez nem véletlen. Vegyszermentes pamutról van szó, melynek termesztéséhez nem használnak mesterséges növényvédő és rovarirtó szereket. Egyetlen organikus pamut póló megvásárlásával körülbelül hét négyzetméter megművelt földterületet takaríthatsz meg a peszticidektől és műtrágyáktól! És még egy érv, ami az organikus anyagok mellett szól: a gyapot termesztésnél például kb. 46%-kal kevesebb szén-dioxid termelődik, mintha a hagyományos eljárásról lenne szó. A divatipar kapcsán gyakran emlegetett hatalmas mennyiségű vízfogyasztás szintén a biopamutnak kedvez, hiszen jelentősen kevesebb víz szükséges az előállításához. Nálunk is egyre inkább elterjed az organikus pamut használata, jó példa lehet például a Daige, a Touch Me Not, vagy épp a Printa.


Természetesen nemcsak pamutból lehet organikusat választani, ma már egyre több olyan anyag van, melyek egy lépést jelentenek a fenntartható divatipar felé. Az újrahasznosított műanyagból például olyan poliészter, vagyis műszál készülhet, mely a sportruházatok jövőjét jelentheti. A Tencel készítése során használt lyocellszál-technológia - amelyet az osztrák Lenzing cég fejlesztett ki - biztosítja, hogy a gyártás során használt segédanyagok, mint például a víz és vegyszerek összegyűjtés után visszakerüljenek a termelésbe. Az anyag különlegessége, hogy a szálakat természetes nyersanyagokból, a ruhaiparból származó hulladék újrafelhasználásával készítik. És az eredmény? Különlegesen puha anyag, amit egyszerűen öröm viselni!


Az organikus anyagok mellett jó pár innovatív, környezettudatos megoldást láthattunk a Munich Fabric Start-on. A Digital Fabric Lab szekció például a gyártási folyamatok lerövidítését tűzte ki a digitalizáció által. A vásáron fontos szerepet kapott a technológia és az innováció. A BLUEZONE elnevezésű kiállítótér a farmergyártó cégek fenntarthatósági törekvéseit foglalta magában, a környezetbarát anyagfestési módszerektől kezdve egészen a vízfogyasztás csökkentéséig. A kiállítók és a látogatók is egyetértettek abban, hogy a fenntartható termékek és az átlátható, erőforrás-takarékos gyártás az egyik legsürgetőbb kihívás a textiliparban. Az olyan érdekességek, mint a rézből és hajból, vagy épp az élelmiszeripar melléktermékeiből készült anyagok szintén sok látogató figyelmét felkeltették, fontos kérdésekre rámutatva a textilipar jövőjét illetőn.


A vásár egy másik szempontból is fontos volt számunkra: mi a Póninál szintén nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra, így folyamatosan keressük azokat a partnereket, akik az organikus anyagok piacán lehetőséget látnak az együttműködésre. Több éve a berlini Lebenskleidung organikus pamut maradék végeit használjuk, akik azt vallják, hogy az anyagok kiválasztása nemcsak a stílusos megjelenés miatt fontos, hanem a megfelelő döntéssel a fenntarthatóságért és a társadalmi igazságosságért is sokat tehetünk. Fő profiljuk az organikus pamut anyagok árusítása, de időről időre olyan újdonságok felé is nyitnak, mint a lenvászon vagy épp a Tencel. „Hiszünk abban, hogy egy kicsit jobbá tehetjük a világot, éppen ezért kell eltávolodunk a hagyományos, megszokott keretektől” – a weboldalukon olvasható bemutatkozó sorok tökéletesen összefoglalják, hogy miért jó együtt dolgozni velük. Nem csak a környezetvédelmet tartják fontosnak, hanem arra is figyelnek, hogy olyan farmokról szerezzék be az anyagok előállításához szükséges biogyapotot, amellyel nem egy céget, vagy csak egy családot támogathatnak, hanem több fejlődő országbeli munkás család megélhetését segítik.


A Munich Fabric Start vásáron több mint 800, a Lebenskleidunghoz hasonló nemzetközi vállalkozás képviselte magát és mutatta be a termékeit, innovációit, az idei tavaszi-nyári szezonban is legalább 700 kiállító vett részt, akik több mint 1000 kollekción keresztül mutatták be a fenntartható divat legfontosabb elemeit.


Bár a fennálló pandémia nem kedvez ezeknek a vásároknak sem, a Munich Fabric Start mellett számos más európai városban kerülnek megrendezésre hasonló textilvásárok és kiállítások. Londonban a Future Fabrics Expo, Milánóban pedig a Maeko gondoskodik arról, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható textilekre. Bár a párizsi Premiére nem környezetvédelem központú, ők is igyekeznek online, vagy pedig az év második felében már remélhetőleg személyesen bemutatni a legújabb divattrendek alapanyagait és mintáit.


Szöveg: Szopkó Zita, Székács Linda

Képek: Munich Fabric Start sajtófotók


If it comes to the world of fashion and the latest trends the future is mostly about taking sustainability into consideration. The question is: what can we do for a greener future? Munich Fabric Start answers this question among others.


From September 3 to 5 we had the chance to attend the Munich Fabric Start international fair. During these 3 days the topic of innovation, digitalization, and also sustainable fashion and textile use played an important role in different sections. It gave us the opportunity to look for new, exciting materials and partnerships as well.

The organic quality fabrics were presented in a separate section. But how can a fabric be organic, and why is it good if we choose that instead of traditional cotton or other materials?


Organic and bio cotton show up more and more frequently in the latest trends, and it’s not a coincidence. It’s a chemical-free cotton, which means that it’s grown without using any artificial pesticides or insecticides. With buying only one organic cotton T-shirt you can save around seven square meter soil from the pesticides and artificials. Another advantage of the organic material is that it produces approximately 46% less carbon-dioxide in cotton cultivation than the traditional one. The huge amount of water consumption often mentioned in connection with the fashion industry also favors organic cotton, because less water is needed to produce it. The usage of organic cotton is spreading in Hungary, Daige, Touch Me Not and Printa are good examples.


Of course, you can not only choose organic from cotton, because more and more materials are getting closer to sustainable fashion nowadays. Polyester can be made out of recycled plastic which is the future of sportswear. The lyocell fiber technology used in the manufacture of Tencel - developed by the Austrian company Lenzing - ensures that excipients used during the making, such as water and chemicals are returned to production after collection. The speciality of this fabric is that the fiber is being made out of raw materials and cotton waste coming from the clothing industry. And the result? An extra soft material that is a pleasure to wear!Beside the organic materials we have seen a lot of innovative, environmental-friendly solutions at the Munich Fabric Start. The Digital Fabric Lab’s goal is to shorten the processes of production by digitalization. Technology and innovation also had a special role at the fair. The exhibition place, named BLUEZONE, collects the sustainability efforts of the denim companies from the environmental-friendly painting methods to the reduction of water consumption. Both the exhibitors and visitors agreed that sustainable products and transparent, resource-efficient manufacturing are the most urgent challenge in the textile industry. Materials made of copper, hair, or the byproducts of the food industry have also attracted the attention of the visitors, highlighting important issues about the future of the textile industry.


The fair was important for us because of another reason as well. Sustainability is important for us at the Poni, so we are always looking for partners to cooperate with at the market of organic materials.

For a year and a half we have been using the organic cotton remains of the Berlin based Lebenskleidung. They believe that material is not only important because of the stylish looking, but with choosing the right fabric we can do a lot for sustainability and social justice either. Their main profile is to sell organic fabrics, but they also open up to novelties like linen and Tencel. “We firmly believe that we can make the world a little better and that we have to think outside the box as well,” says their website, and this perfectly summarizes why it is good to work with them. Not only is the environment important for them, but they also pay attention to buy the bio cotton for their materials from farms in developing countries, so they can support multiple working families, not just only one or a company.


There were more than 800 international enterprises like Lebenskleidung to present their products and innovations at the Munich Fabric Start. In the spring-summer season there was more than 700 exhibitors and was presented the most important parts of sustainable fashion through more than 1000 collections.


Although the current pandemic is not good for these kinds of fairs, there are other textile fairs and exhibitions held around Europe, similar to Munich Fabric Start. The Future Fabrics Expo in London, and Maeko in Milan will also draw attention to sustainable fashion, and although Prémiere in Paris are not environmentally-focused, they are still trying to present the materials of the new fashion trends online, and hopefully we can visit them in person at the second half of the year.


Text: Zita SZOPKÓ, Linda SZÉKÁCS

Photos: Munich Fabric Start press gallery


Comments


bottom of page