top of page

A színek jövője - online előadás

A Kutatók Éjszakája 2020 alkalmából Anna - az ELTE BTK képviseletében - a ruhák és a színek viszonyáról tart előadást, íme egy kis kedvcsináló a programról:


"A 2018 óta érezhetően a médiában is megerősödő fenntarthatósági divatirányzatok nyomán az lehet az érzésünk, hogy már minden biopamutból van és ökológiailag is korrekten előállítva. A valóság ennél árnyaltabb, a textilismereti kultúránk fejlesztésre szorul, mellyel a közvetlenül a testünkkel szinte egész életünkben érintkező ruhák legalapvetőbb tulajdonságainak megértését ösztönözzük.

A tervezett program keretében a résztvevők előadás formájában részletesebb betekintést nyerhetnek a ruházataink alapját képező anyagok és festékek viszonyába, valamint ezek jövőbe mutató lehetőségeiről. A jelenlegi nagyipari festési módszerek nem fenntarthatóak és környezetbarátak, ám léteznek olyan kísérletek, melyek teljesen új alapokra helyezik a ruháink színeivel való viszonyunkat. Milyen alapanyagokon milyen új festési módszerek lehetségesek? Vannak könnyebben és nehezebben előállítható színek, bőrbarátabbak és veszélyesebbek?


Az előadó a hazai fenntartható divattal foglalkozó alkotók egyikeként ilyen irányú kezdeti kutatásait szeretné megosztani az érdeklődő közönséggel, egy női ruha készítő, műhelyvezető és művészeti menedzser szemszögéből."


Az ELTE BTK YouTube oldalán visszanézhetőek az előadások.




bottom of page