top of page

Girls support girls

A nemzetközi nőnap hagyományosan munkásmozgalmi eredetű, mondhatni forradalmi hangulatú. Az évszázados története a női egyenjogúsági törekvésekre fekteti a hangsúlyt, és erre csupán a kommersz üzletpolitika halmozott rá csokoládét és vágott virágot.


Ebből következően érthető módon karolja fel az alkalmat kampányában a Fashion Revolution immáron egész világra kiterjedő hálózata. A hazánkban is aktív csapattal rendelkező kezdeményezés 2013. április 24., a Rana Plaza tragédiája óta próbálja megváltoztatni a divatipart: az átláthatóság, a fenntarthatóság és az etikusság jegyében. Egyértelmű a nők hangsúlya ebben a történetben: nők milliói dolgoznak a szektorban, és legnagyobb számban alulképzett és alulfizetett munkaerőként, egészségtelen körülmények között. A mozgalom egyik alapítója, Carry Sommers és már sokan mások is felteszik a kérdést: hogyan érezhetem szépnek magam egy ruhában, melyhez nőtársaim (embertársaim) tömegének szenvedése társul?


A Fashion Revolution nemzetközi oldala Hayat Rachit idézi: “Nem használhatunk ki nőket az egyik országban, hogy ezáltal támogassuk őket egy másikban.”


Mi hiszünk abban, hogy szükség van a Fashion Revolutionra, az év minden napján ugyanúgy, ahogyan ma is. Szükség van rátok, minden ember hangjára, aki szeretne részt venni ebben a változásban. Hogy ez eggyel kevesebb póló, egy írás, egy rajz, egy ruhacsere, egy e-mail a kedvenc márkádnak, egy előadás, egy beszélgetés - mindenki saját maga döntheti el. A mozgalom hazai csapatához bármikor lehet fordulni, ha úgy érzitek: közösen könnyebb elkezdeni a változást.


A feminista hangvétel, a küzdelmes munka és a nők kihangsúlyozása semmi esetre sem jelenti a férfiak kirekesztését. A Fashion Revolution és a nőnap lényege éppen az egyenlőség. Mi éppen ezért támogatjuk egymást, és ez a mindennapokban a stúdiónkban természetszerűen jelen van. Mert néha nekünk is szükségünk van egy kis megerősítésre, és erőnkkel remélhetőleg a közelünkben lévőknek is segítünk. A kitartó lelkesedésünkkel éppúgy a jövőbe vetett hitünket szeretnénk kifejezni, mint a színes pónikkal, amelyek barátságot sugároznak mindeki felé.


Kövesd a hazai csapat munkáját, csatlakozz, szólj hozzá te is:


A nemzetközi nőnap és a FR kampány kapcsán írt cikket Ádám Luca Sára, az ELTE BTK hallgatója, melyet ezúton megosztunk veletek, ide kattintva tölthetitek le. Luca a Fenntartható divatkommunikáció kurzusom hallgatója.


Comentários


bottom of page