top of page

Maszkkészítés otthon

A napokban sok jót és rosszat hallottunk a házi készítésű maszkokkal kapcsolatban, így arra gondoltunk, összegyűjtjük nektek a legfontosabb tudnivalókat, és útmutatót nyújtunk nektek, hogy hogyan is álljatok neki az otthoni maszkkészítésnek.


A maszk nem nyújt 100%-os védelmet sem a koronavírus, sem más vírus ellen. Valóban, a koronavírus apró részecskéit önmagában nem szűri ki, ezek azonban legtöbbször porba, nedvességcseppekbe kapcsolódva terjednek, amit viszont a maszk már képes viszonylag jó hatékonysággal szűrni.

Minél többen viseljük, annál könnyebben csökkenthető a fertőzés terjedése. A maszkot akkor fontos viselni, ha kénytelenek vagyunk kimozdulni otthonról, különösképp tömegközlekedési eszközön, vásárláskor, nagyobb csomópontokon való áthaladáskor.


A maszkot 4 óránként mindenképp cserélni kell! Ezért fejenként legalább 2 maszk elkészítését javasoljuk, így megoldható a maszkok mosása, fertőtlenítése akár folyamatos viselet mellett is.

A maszk 80-90 fokos vízben fertőtleníthető.


ALAPANYAG:


A szűrőképesség nagyban összefügg az alapanyaggal is, javasoljuk ezt a cikket az otthon elérhető alapanyagokkal kapcsolatban:

Röviden összefoglalva, a legjobb erre a célra a párnahuzat, a konyharuha, és a pamutpóló. Ezek mind természetes alapanyagból készülnek, és biztosítják a könnyű légzést a maszk viselésekor. A fenti tanulmány alapján nagyjából 50%-át képesek kiszűrni a fertőzésnek, ami azért bőven több a semminél!

Természetesen vásárolt len, pamut alapanyagok is tökéletesen megfelelnek erre a célra, ekkor figyeljetek arra, hogy minél sűrűbb szövésű anyagot válasszatok.


+1 TIPP: Ha sűrű, de rugalmas anyagból dolgoztok, az segíthet, hogy a maszk minél tökéletesebben rásimuljon az arcra, ezzel is növelve a hatékonyságát! Mi ezért most egy pólóból készült változatot mutatunk be nektek.


MIRE LESZ SZÜKSÉGED?


- 1db pólóra/1db párnahuzatra/ 20cmx80cm anyag

-opcionális: szűrőrétegnek valamilyen nemszőtt anyag, például ragasztó nélküli vetex:

-gumi: 4x 20cm, helyettesíthető szalaggal

-cérna, olló, gombostű

-háztartási varrógép

-vasaló

-szabásminta, amit le tudtok tölteni itt, majd A4-es formátumban nyomthatható: https://drive.google.com/file/d/13y1mCd8a3w4WFctTJZxaJ496Xc0hFEXs/view



1. ELŐKÉSZÍTÉS


Vasald ki a pólót, és győződj meg róla, hogy alapanyaga nem túl vékony (ha fény felé fordítod, lehetőleg ne legyen áttetsző).

Nyomtasd ki a szabásmintát.


2. SZABÁS


A kinyomtatott szabásmintát 4x kell kiszabnod, a kétrétegű pólóból így kétszer. KIFORDÍTVA fektesd fel a pólót az asztalodra, egyengess ki minden gyűrődést. A póló elejének és hátuljának az alját illeszd egymáshoz pontosan!


+1 TIPP: Ha a póló aljához illeszted a maszk szélét, ott megspórolod az eldolgozást!


A szabásmintát rajzold körbe krétával vagy szappannal, vagy gombostűzd a póló mindkét rétegéhez néhány pontban. Közvetlenül a papír mentén szabd ki a maszkot, majd ismételd meg mégegyszer, ugyanígy a póló aljához illesztve a szabásmintát. Ha nem fér ki, ne aggódj, nyugodtan használhatod a póló többi részét is!


Ha tennétek bele szűrőréteget, abból kétszer kell kiszabnotok a szabásmintát, a varrásszélre viszont csak az íves vonalon lesz szükségetek. Másoljátok át a szabásmintát, és vágjátok le róla az oldalsó 1cm-es varrásszéleket.


2. TŰZÉS - KÖZÉPVONAL


Szabás után a két-két, színoldalával egymás felé néző réteget az íves vonal mentén gombostűvel rögzítsd.


3. VARRÁS - KÖZÉPVONAL


A varrógéped próbáld ki a póló egy kis maradékanyagával, állítsd be a megfelelő szálfeszességet. A legtöbb varrógéppel sima egyenes öltéssel is tudsz rugalmas anyagot varrni, ha megfelelő a szálfeszesség, egy kis rugalmassága marad a varratnak, mégis stabilan tart.

Végig 1 cm-es varrásszélességgel dolgozz!

Varrd össze a két-két réteget az íves oldalon, majd vasald szét a varratot. Mi a tesztdarabot lock segítségével készítettük, ha van otthon, nyugodtan használhatod azt is!


A szűrőréteget ugyanígy tűzd össze és varrd össze a középső íven.


4. TŰZÉS - ALSÓ ÉS FELSŐ OLDAL


Miután szétvasaltad a középvarratot, a varratokat kifelé fordítva, színoldalakkal befelé illeszd egymáshoz a maszk két rétegét, és gombostűvel rögzítsd:



5. VARRÁS - ALSÓ ÉS FELSŐ OLDAL


Varrd össze a maszk alsó és felső oldalát!


6. KIFORDÍTÁS


Fordítsd ki és simítsd ki/vasald meg a levarrt két oldalt. Már alakul, ugye?



Ha van szűrőréteged, most belecsúsztathatod az egyik oldalsó nyíláson keresztül, egyengesd el, hogy szépen belesimuljon a maszkba.


7. GUMI BEVARRÁSA


A négy sarokba csúsztasd be a négy darab, 20 cm-es gumit/szalagot, legalább 1 cm mélyre, és egy-egy gombostűvel rögzítsd.

Oda-vissza, vagy akár kereszt alakban varrd végig többször, hogy biztosan ne csúszhasson ki!


(Megjegyzés: a képen egy olyan verziót láttok, ahol a gumi a két oldalon egy-egy darabból áll, mi javasoljuk, hogy inkább megkötős verziót készítsetek, hogy a méretet akkor is tudjátok állítani, ha esetleg idővel a gumi lazulna!)


+1: SZŰKÍTÉS


Az oldalnyíláson 2 cm-et behajtva és levarrva szűkíthetitek a formát, ha túl nagynak érzitek.




El is készült a maszk! Bátran legyetek kreatívak, használjatok élénk színeket, mintákat (azért arra figyeljetek, hogy a textil felülete ne legyen a mintától érdes), és küldjetek nekünk képeket a maszkjaitokról!


Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra, ha tehetitek, maradjatok otthon, ha pedig nem tudjátok megoldani, akkor tudjátok: maszk és kesztyű! :)


Íme egy későbbi színes verziónk:






bottom of page