top of page

Textilútvesztő - 3. rész

POLI POLI POLI

A szintetikus alapanyagok ugyan csak körülbelül 100 éve vannak jelen, mégis a textilipar nagyjából 65%-át teszik ki. Ezek mindegyike kőolajszármazékból készül vegyi eljárásokkal, az így készülő szálak nagyon sokrétűen felhasználhatók, az egészen finom szálaktól a vastag kabátszövetekig vagy ipari felhasználású szálakig. Előnyük ezen felül, hogy tartósak, ellenállnak mindenféle kémiai eljárásoknak, és sokféleképpen alakíthatók, ezáltal olyan textilfelületek létrehozását és olyan technológiák alkalmazását téve lehetővé, ami a természetes szálakkal nem működne. Ha a ruhád összetétele poli-val kezdődik, akkor biztosan műszálas anyagból készült, akár poliészter, akár poliamid, akár poliakril. Ezeket a szálakat gyakran keverik természetes szálakkal különböző arányban, hogy kombinálják a természetes anyagok bőrbarát tulajdonságait a szintetikus szálak ellenállóképességével és könnyen kezelhetőségével.

Valószínűleg nem kell őket bemutatnunk, de egy pár sorban mégis összeszedtük nektek, hogy sok hasonlóságuk ellenére miben különböznek ezek a szálak.


Poliészter


A poliészter a szintetikus szálak legnagyobb arányban előállított fajtája, a legtöbb Kínában készül. Előnye, hogy kopásálló, ellenáll a baktériumoknak és rovaroknak, alig gyűrődik, jó hőszigetelő és kifejezetten alaktartó. Ezért gyakran használják sportruházati termékekhez és elasztikus anyagokhoz, amik így sokszori használat után sem nyúlnak el. Hátránya, hogy könnyen feltöltődik, rossz a nedvszívó képessége és irritálhatja az érzékeny bőrt.


PoliakrilAz akril a textiliparban a gyapjút helyettesíti, így elsősorban kötött ruhák, pulcsik, sapkák, sálak készülnek belőle. Nagy szálterjedelme miatt nagyon jó hőszigetelő, gyorsan szárad és tapintásra puhább, mint a gyapjú, ezért elsőre jó minőségű alapanyagnak álcázza magát; csak viselés közben derül ki, hogy rossz nedvszívó képessége miatt könnyen belefülledhet az ember, a sok mosástól, vagy a viselési surlódástól pedig hamar kibolyhosodik.

PoliamidA poliamid elsősorban fehérneműk, finomabb alapanyagok összetevője, és bár nagyon rugalmas, nehezen gyűrődik és nagyon jó a kopásállósága is, hőre kifejezetten érzékeny, ezért nehezen vasalható. Fényérzékeny is, így intenzív fényhatásnak kitéve az anyag könnyen elöregszik.

ElasztánAz elasztán poliuretánból készül, néhány százalékban tartalmazzák a kevert szálas ruhadarabok. Rendkívül rugalmas és alaktartó, ezért elsődleges funkciója a ruhák eredeti formájának megőrzése. Gyakran keverik természetes eredetű szálakkal, hiszen alaktartóvá tehet egy pamutból készülő farmert vagy pulóvert is.

Mi a baj a szintetikus szálakkal?


A fenti példákból jól látszik, hogy viselési szempontból vannak előnyös tulajdonságai a műszálas anyagoknak, sőt, kevésbé érzékeny bőrűek számára kifejezetten jó választásnak tűnhetnek.

Az egyik probléma az, hogy ezeket az anyokat durva vegyi eljárásoknak vetik alá, ami nyomokban még jelen lehet egy-egy ruhadarabban, amikor megvásároljuk, így könnyen irritálhatják a bőrt akkor is, ha nem vagyunk erre kifejezetten érzékenyek. Különösen érdemes elkerülni baba- és gyermekruházati termékek készítésekor, vásárlásakor.A másik probléma, hogy ezeknek az alapanyagoknak nem csak az előállítása rendkívül környezetszennyező, hanem az utóélete is. Minden egyes mosással leválnak belőlük apró részecskék, mikroműanyagokat juttatva ezáltal a vizeinkbe. A ruhák kidobása, elhasználódása után pedig gyakorlatilag egyáltalán nem bomlanak le, így hatalmas mértékben növelik a szeméttelepeken lévő hulladékmennyiséget. Az egyetlen, amit ez ellen tehetünk, az a műszálas anyagok újrahasznosítása, és az, ha már maga a szál is újrahasznosított műanyagból készül. Ennek egyik legismertebb példája:


EconylAz Econyl az olasz Aquafil cég újrahasznosított műanyagból (elsősorban újrahasznosított halászati hálókból) készült, nejlont kiváltó terméke, amit leginkább fürdőruhák, sportruházati termékek készítéséhez használnak. Az újrahasznosítással így az óceáni hulladék mértékét csökkentik, ami pozitív hatással van az óceáni élővilágra. Az Econyl a nejlonhoz hasonlóan rendkívül rugalmas, magas szakítószilárdságú, tartós alapanyag, jól ellenáll vegyianyagoknak (így például a medencékben megtalálható klórnak) és a napsütésnek is.


Tehát, ha mindenképp műszálas anyag mellett döntötök, akkor próbáljatok meg lehetőleg újrahasznosított alapanyagot beszerezni, és figyeljetek oda mosás közben: használjatok szűrőt, mossátok a lehető legkevesebbszer, használjátok sokáig, és ha kidobnátok, ne tegyétek, inkább adjátok le egy textilhulladék-gyűjtő ponton.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page