top of page

Lebenskleidung és az ugandai kereskedők világa



Benjamin Itter, a berlini Lebenskleidung egyik megálmodója és vezetője, akivel egy Berlinben megrendezett textilvásáron találkoztunk először. A Lebenskleidung csapata: Enrico, Ben, Christoph, Jeanette, Johanna, és Nadja. Mindennap kis csapatokban dolgoznak a fair és fenntartható anyagok előállításán. Volt szerencsénk meglátogatni őket a Kreuzbergi stúdiójukban, ahol a közös jövőnkről beszélgettünk, és Ben is többször látogatott már el hozzánk. “Mi vagyunk a Lebenskleidung csapata - egy a textilekért rajongó cég Berlin-Kreuzbergből. Mottónk: több mint textilek, nem csak jó csengésű, de esszenciálisan kifejező is arról, ami számunkra fontos: A fenntarthatóságért élünk, és nem csupán a textilforgalmazás területén.” Elképesztően inspiráló számunkra az ő bizalmuk és támogatásuk, valamint nyitottságuk arra, hogy megértsék a régióban dolgozó fiatal tervezők igényeit és problémáit. Habár még nem elterjedt, hogy organikus vagy innovatív anyagok könnyedén elérhetőek legyenek bárki számára, készek arra, hogy ebben segítenek minket és a budapesti, hazai tervezőket. Együttműködésünk évekkel ezelőtt maradék organikus anyagok donációjával kezdődött, a workshopjaink egy részén a mai napig ilyenekkel találkozhatnak a résztvevők. Ezt követte a textil minták bemutatása: már két éve mintáikkal és információkkal szolgálunk a Póniban.

Számos közös projektünk volt már együtt, legutóbb a tavaly megrendezett Niche Night eseményünk egyik támogatójaként tűnt fel (link az eseményről) Ben 2021-es őszi workshopjával megismerhettük magát a Lebenskleidungot és az ugandai kereskedők világát. Megtudtuk, hogy a globális textilipar felelős a vízszennyezés 20%-ért, a CO2 kibocsátás 10%-ért, 24% peszticid, 14% rovarölő szerek, és világszerte a vegyi anyagok 30%-át állítják elő.






A projekt, amiben tevékenykedik jelenleg, a GADC, azaz a GULU AGRICULTURAL DEVELOPMENT COMPANY. Az előadása során leginkább arról kaphattunk információt, hogy miként profitálhatnak az ugandai biogyapot termelők a tanúsított ellátási láncból. Maga a GADC 2009-ben indult útjának Bruce Robertson vezetésével. Célja az volt, hogy mezőgazdasági értékláncokat alakítson ki az észak-ugandai konfliktus utáni területeken, és hogy újjáélesszék a gyapot ágazatot a térségben. A GADC nem műveli a földeket, hanem ennél sokkal nagyobb dolgot tesz: támogatja a kistermelőket és tőlük vásárolja meg a növényeket. Korábban a növénytermesztés fő akadálya a rossz technika volt, amivel termesztették őket és mindez egy alacsony hozamot eredményezett. Ezután a vállalat együttműködésbe lépett az adományozókkal, hogy különböző képzéseket hozzanak létre.







bottom of page